More zdravia z oceánu

Morské riasy síce nemajú výraznú chuť a niektorým ľuďom môžu pripadať ako úplne zbytočná potravina, avšak aj napriek tomu, by sa mali aspoň raz za čas objaviť na tanieri každého z nás.

pozorování
 
Morské riasy majú pozoruhodné zloženie. Vysoké množstvá jódu, horčíka, zinku, železa a sodíka, sú porovnateľné s tým najkvalitnejším hovädzím mäsom. Niektorí vedci dokonca tvrdia, že riasy ich obsahujú ešte viac. Nájdeme v nich aj vápnik, a to dokonca vo vyššej koncentrácii ako sa nachádza v mliečnych výrobkoch. Okrem týchto minerálov, obsahujú aj veľký počet vitamínov zo skupiny, hlavne vitamín B12. Nejde ani tak o jeho vysoké množstvo, ale fakt, že sa v riasach vôbec nachádza. Tento vitamín sa totiž prirodzene vyskytuje iba v živočíšnej potravine, konkrétne v mäse.  Zároveň je pre organizmus nenahraditeľným. Riasy by preto mali konzumovať hlavne ľudia, ktorí mäso nejedia, alebo sa na ich tanieri vyskytuje iba výnimočne.
Ďalšou ich vlastnosťou sú antioxidačné účinky. Taktiež dokážu bojovať s baktériami, vírusmi a zápalmi v tele.
 
Morské riasy sa zložením podobajú rybám. Ich výhodou je však to, že na rozdiel od rýb, nemajú tak výraznú a špecifickú vôňu. Ak teda morské živočíchy nemôžete ani cítiť, riasy by ste mali zvládnuť zjesť bez problémov.

řasy
 
Morské riasy môžete konzumovať v rôznych podobách. Asi najznámejším pokrmom je SUSHI. Ak by vám ich chuť, ktorá je síce nevýrazná, aj tak nevyhovovala, môžete ich použiť ako súčasť šalátov, polievok a v podstate akéhokoľvek iného jedla. Neucítite ich, ale svojmu telu dodáte všetko dobré, čo sa v nich nachádza. Možnosťou sú aj riasy spracované v tabletách, alebo prášku, ktoré nájdete v lekárňach ako výživový doplnok. Túto potravinu dnes kúpite bežne v normálnych obchodoch. Ak chcete, aby sa ich účinky na vašom zdraví prejavili, je potrebné si ich dopriať pravidelne.