Správna príprava pohánky- polovica úspechu

Pohánka si v našich kuchyniach dnes opäť našla svoje miesto. niektorí si možno myslia, že ide o modernú novinku, ktorá sa spája so zdravým životným štýlom. To však nie je vôbec pravda. Túto surovinu poznali už naše prastaré mamy a dokonca aj ich mamy. V minulosti bola dokonca považovaná za jedlo chudobných. Ak ste pohánke ešte neprišli na chuť, alebo ste ju dokonca ešte ani neochutnali, mali by ste to čo najskôr zmeniť. Táto potravina chutí výborne, je neskutočne zdravá a veľmi jednoduchá na prípravu.
 
pohanka

Ako správne pripraviť pohánku

 
V obchodoch dostanete dva druhy pohánky. Ide o tú istú surovinu aj rastlinu. Rozdiel je len v tom, či je lúpaná, alebo nie. Nelúpané semená majú tmavšiu, teda hnedú farbu. Lúpané sú takmer biele. V oboch prípadoch je príprava rovnaká. Na výber máte hneď niekoľko možností. Pohánku najprv vždy premyte horúcou vodou. Tak sa zbavíte prípadnej horkej chute. Následne ju môžete vložiť do hrnca s vriacou a osolenou vodou a nechať povariť približne dvadsať až dvadsaťpäť minút. Je dobré, ak ju budete počas varenia kontrolovať. Vek a aj kvalita pohánky totiž rozhoduje o potrebnej dĺžke tepelnej úpravy. Ak bude dostatočne mäkká, môžete ju odstaviť a zliať. Pri tomto spôsobe však prídete o podstatnú časť vlákniny a aj vitamínov. Preto je lepšie zvoliť o čosi zdĺhavejší spôsob. Premytú pohánku povarte dve až tri minúty a odstavte ju zo sporáku. Pod prikrývkou ju nechajte dôjsť ďalších pätnásť až dvadsať minút. Pri tomto spôsobe prípravy použite dvakrát väčšie množstvo vody ako pohánky. Teda ak použijete napríklad jeden hrnček pohánky, zalejte ju dvoma hrnčekmi vody. Takto ju nebudete musieť zlievať, takže všetka vláknina ostane na vašom tanieri. Posledným spôsobom je pohánku zaliať horúcou vodou a pod pokrievkou ju nechať odstáť minimálne cez noc. Zaberie vám to síce viac času, no takto si táto surovina zanechá všetko zdravé.
 
kroupy

Prečo jesť pohánku?

 
Pohánka je v prvom rade veľmi zdravá. Obsahuje neskutočné množstvá vlákniny. Ďalšou neoceniteľnou látkou sú bielkoviny. Pohánka je navyše veľmi ľahko stráviteľná. Môžete ju použiť namiesto ryže, alebo si z nej pripraviť kašu na sladko.